Bu Blogda Ara

27 Mart 2009 Cuma

KÖYÜN TARİHİ

Tarihi
Köyün adının nereden geldiği
: Köy meydanında bir etkinlik için (kıtlık zamanında da deniliyor) pişirilmekte olan aşure kazanına yanmakta olan odunun içinden çıkıp kazana düşen yılanın aşureyi zehirlemesi ve aşureden yiyenlerin toplu olarak ölmesi nedeni ile KIRIK adını alan köyün mevcut yerleşim yerinden önce de iki ayrı yerde daha yerleşim gösterdiği bilinmektedir. Birinci yerleşim yerinin Bük tarlası mevkii olduğu, ikinci yerleşim yerinin Tarlabaşı mevkii olduğu her iki yerde de bulunan aynı adı taşıyan mezarlıklarla sabittir. Ancak KIRIK adını hangi yerleşim yerinde iken aldığı bilinmemektedir.

Kültür
köy mıllı park ıçerısındedır keşkek yemeğı,yağlı böreği,kaldırık,lahana yemeği,kestane,ceviz ve fındığı meşhurdur. Karadeniz geleneklerine bağlı bir yaşam sürülmektedir.Köy halkı karma olmayıp kendi Türk özünde gelişmiştir.
Köy Hasanlar Baraj gölüne 5 Km. uzaklıkta, baraja su veren Karadere Melen Çayı kıyısıda ve engebeli bir arazi üzerinde kurulmuştur. Kuzeyinde Sarıkaya köyü ile komşu olan köyün diğer yönleri gür ormanlarla çevrilidir.Düzce iline 34 km, Yığılca ilçesine ise 18 km uzaklıkta bulunan köyün ulaşımı Düzce'ye hergün gidip, gelen mini otobüslerle yapılmaktadır.
Köyün iklimi, Marmara Bölgesinden sonraki Batı Karadeniz bölümünün ilk ili olan Düzce ve köylerinin iklimi daha çok marmara iklimine benzerlik göstermektedir. İKLİMİ KARADENİZ İKLİMİ ÖZELLİĞİNİ TAŞIMAKTADIR.

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000
1294
1997
1253

Ekonomi :Köyün ekonomisi daha çok tarıma dayalıdır.Kestane ve Cevizin yanı sıra Fındık üretimi yaygın olup, halkın yüzde doksan dokuzunun fındık bahçesi bunmaktadır. Orman köyü olması nedeniyle doğanın sunduğu birçok nimetlerden de yararlanılmaktadır. (Ihlamur çiçeği, kuş burnu,mantar muşmula vs) Ekonomik yönü ile zengin köylerden sayılır. Motorlu taşıtı olmayan ev yok denecek kadar azdır. Ayrıca köy gençliği arazi darlığı nedeniyle özellikle Düzce başta omak üzere çevre illerde çalışmaktadır. ayrıca köyün en büyük geçim kaynakları arasında [ormancılık] da vardır.

Muhtarlık
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2009 Ali Emin ÖREN
2004 - Nadi Tekin
1999 - Ekrem TÜRKYILMAZ
1994 - Nadi Tekin
1989 - Ömer İşler
1984 -Ahmet SARIDERE
1979 -Rafet TEKNECİ

Köyde ilköğretim okulu vardır. Köyün içme suyu şebekesi vardır.Kanalizasyon şebekesi yoktur.Bazı mahalleleri birleşip kendi imkânlarıyla,kısmi şekilde kanalizasyon şebekelerini oluşturmuşlardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı vardır ama bakımsızlık nedeniyle yok denecek şekildedir. sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol toprak olup şu anda çalışan çakıl ocağı yollun daha da daralmasına ve bozulmasına neden olmuştur. Köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Ayrıca cep telefonu da 2007 yılında çekmeye başlamıştır.köyün yollarına parke taşları döşeniyor. Ayrıca trt nin bir ana vericisi de hizmet vermektedir.